czwartek, 8 lipca 2010

Botwinka nieklasyczna z mlekiem kokosowym.


Zebrało się trochę zdjęć jedzenia z ostatnich dni. Generalnie bardzo rzadko jadam zupy , stąd też stosunkowo mało przepisów na nie. Zupy w mojej kuchni pojawiają się tylko i wyłącznie wtedy , kiedy mamy zbyt dużo śmietnikowych warzyw i nie nadążamy z przerobieniem (zawsze idealne warzywne zupy krem ze wszystkiego co się nawinie) bądź też wtedy, kiedy nie chce/nie mogę spędzać za dużo czasu przy gotowaniu.

Teraz było inaczej. Pyszne młode buraczki z ogródka doczekały się honorowego dania. Część liści poszła do różnych sałatek, inspirowanych tymi i tymi przepisami.

Ale i tak nie ma lepszego pomysłu na młode buraki niż botwinka. W tym wypadku nie taka klasyczna , bo zabielana mlekiem kokosowym :) Połączenie mistrz , słodkawy smak przypominający śmietankę, a zapach kokosów ledwo wyczuwalny, jednym słowem można oszukiwać. Aha - zupa była w 99% freegańska :) (właśnie za wyjątkiem ww. mleka)


Składniki:
  • 2 pęczki botwinki
  • 3 młode marchewki
  • kawałek pora
  • kilka łodyżek natki pietruszki i listków selera
  • sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarenka angielskie
  • mała puszka mleka kokosowego
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • 2,5 l wody

Marchew siekamy w kostkę, pora w talarki i całość przesmażamy minutę na oleju. Botwinkę siekamy, liście odkładamy na bok, a łodyżki i bulwy dodajemy do garnka z pozostałymi warzywami i znowu chwilę smażymy. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i sól i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy resztę botwinki oraz posiekaną natkę i liście selera. Gotujemy przez kilka minut , aż zmiękną. Mleko mieszamy dokładnie z łyżką mąki pszennej i dolewamy na sam koniec do zupy , ciągle mieszając.
Przed podaniem można posypać kiełkami, koperkiem, pietruszką czy czym sobie wymyślicie.

2 komentarze:

Weganie pisze...

Właśnie będę robiła, tylko ze śmietaną sojową :)

A.

Maddy pisze...

jak dla mnie wersja z kokosowym jest genialna! Kłaniam się nisko, Agatko! :*