czwartek, 7 stycznia 2010

Fasolka po bretońsku


Jedno z najlepszych dań z tradycyjnej polskiej kuchni. Można bez problemu wykonać jego wegańską wersję z różnymi roślinnymi kiełbaskami, wędlinami i innymi pierdołami. Ja jednak wolę wersję mniej przetworzoną i należę do zwolenników prymatu fasoli nad sosem, dlatego tyle jej tutaj jest :)


Składniki:
  • 500 g fasolki białej
  • 2 kg pomidorów, pokrojonych w kostkę + mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule , drobno pokrojone
  • 3 łyżki oleju
  • 2 marchewki, starte
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz , dwa liście laurowe + dwie kulki ziela angielskiego, tymianek, majeranek i nać pietruszki
Fasolę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Drugiego dnia, wylać wodę i ugotować fasolę w nowej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, liści laurowych, ziela angielskiego , soli i pieprzu. Pomidory przesmażyć w rondelku , zmiksować blenderem na gładką masę. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę. Dodać do pomidorów i doprawić ziołami. Tak przygotowany sos połączyć z ugotowaną i odcedzoną fasolką.

1 komentarz:

margot pisze...

ja robię bardzo podobnie fasolkę , nazywam ja w pomidorach :D