środa, 28 kwietnia 2010

Francuskie ciastka z cynamonem.


Do stworzenia tych ciastek zainspirował mnie przepis na bułeczki drożdzowe z cynamonem, które jakiś czas temu prezentowała Sylwia. Chciałam je upiec, ale nie miałam już czasu więc wybawicielem okazało się gotowe vgn ciasto francuskie. Smakują ekstra!

  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka wody
  • 1 łyżka oleju

Przygotuj masę cynamonową z powyższych składników. Musi być gęsta. Posmaruj nią każdy płat ciasta, zawiń w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój nożem na centrymetrowe kawałki. Każdy kawałek układaj "na sztorc" i piecz w piekarniku przez 14 minut w temperaturze 200 st. C.

2 komentarze:

nika pisze...

to może być ekstra, tak wygląda! lowe ciasto francuskie, rzecz przydatna i można na różnee sposoby wykorzystać. :)

olga spaceage pisze...

zrobię, zrobię, zrobię :) za leniwa jestem na drożdżowe a bardzo mam ochotę :)