sobota, 8 maja 2010

Ogromne muffiny pomarańczowe -czekoladowe.


Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją z The 100 Best Vegan Baking Recipes.

Proporcje na 12 sztuk małych babeczek lub 6 dużych mufinek:
  • 1 szkl. mąki pszennej białej typ 450
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1, 5 szkl. mleka sojowego lub wody
  • 1/3 szkl. oleju
  • skórka z jednej dużej pomarańczy, posiekana drobno
  • sok z tejże dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • posiekana gorzka wegańska czekolada
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. W jedne misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek , sodę i sól. W drugiej zmiksuj mleko, sok z pomarańczy, skórkę, olej i aromat. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj dokładnie. Nakładaj ciasto do foremek na muffinki - tak żeby zostało od góry 0,5 cm wolnego miejsca. Przed wsadzeniem do piekarnika każdą babeczkę posyp odrobiną posiekanej czekolady. Jeśli robisz małe babeczki -piecz przez 20 minut . Większe potrzebują od 25-30 minut, aby były gotowe.

3 komentarze:

liquorice pisze...

oooomnomnomnom

mniumniu pisze...

zrobiłam! z polewą czeko :]

ekocentryczka pisze...

mniam! muszę spróbować:)