środa, 26 maja 2010

Tarta ze szpinakiem i pieczarkami pod kołderką kremu z nerkowców



Smakowała godnie. Zawsze robiąc tarty,pizze, lasagne, zapiekanki szukam instynktownie czegoś , co zrobi przyjemną warstwę wierzchnią , czegoś co fajnie wypełniłoby rolę sera. Najczęsciej pojawia się beszamel, krem z tofu , a tym razem wpadłam na nowe rozwiązanie. Enjoy!

  • 1 op. ciasta francuskiego (obadaj skład, czy aby na pewno wegańskie)
  • 250 g świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz , odrobina gałki muszkatołowej
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • pół kostki tofu wędzonego, pokrojone w drobną kostkę
  • łyżka koncentratu pomidorowego, papryka słodka, sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
Ciasto wykładamy do tortownicy i nakłuwamy widelcem. Szpinak myjemy i całe liście wrzucamy do rondelka . Dusimy na oleju aż zmięknie, dodajemy roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na patelni podsmażamy cebulkę i pieczarki. Jak będą miękkie dodajemy tofu , koncentrat i przyprawy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Na ciasto kładziemy warstwę szpinaku, a na nią warstwę pieczarkową.
Całość przykrywamy tym:
  • 200 g nerkowców, namoczonych na noc lub zalanych na 15 minut wrzątkiem
  • łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale dają fajny posmak)
  • sól morska ziołowa
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • pół szkl. wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jest to przepis na klasyczny twarożek z nerkowców, z tym wyjątkiem, że dodając 2 łyżki mąki ziemniaczanej sprawisz, że całość ładnie się zwiąże. Zmiksuj wszystkie składniki poza wodą i mąką. Potem stopniowo dolewaj wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wymieszaj z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i nałóż na tartę. Można dodatkowo posypać ziołami prowansalskimi.

Całość należy zapiekać przez 25 minut w temperaturze 200 st. C. Jeśli macie piekarnik elektryczny to przyrumieńcie tartę, bo moja w gazowym zawsze blada wychodzi.


8 komentarzy:

Hello Morning pisze...

mniam_mniam! szkoda, że w ogóle nie mam ostatnio apetytu;/

margot pisze...

dla mnie bomba
ja z tych bardzo pracowitych:DDD i tak myślę , czym można zastąpić to ciasto francuskie?Kruchym? a by wyszło takie na oleju?

Aneta pisze...

Uwielbiam tarty, ale z kremem z nerkowców to już na bank muszę wypróbować. A co do piekarnika gazowego to niestety my z przyjemnością przerzuciliśmy się na elektryczny. W gazowym spód się przypiekał, a wierzch był surowy, szczególnie jeśli chodzi o ciasta.

A.

ilovetofu pisze...

madzia - podjesz w niedziele, podjesz :)

margot - z powodzeniem mozna zrobic kruche ciasto. ju wrzucałam kilka tart na takim spodzie. oczywiscie lepsza konsystencja wychodzi, kiedy dodasz weganskiej margaryny, ale na oleju i zimnej wodzie tez jest dobrze.

weganie - no wlasnie piekarniki gazowe to zlo. ale kiedy w domu piekarnika brak to korzystasz z kazdego, jaki ci oferują:) nawet jeśli musisz sterczeć przy drzwiczkach i sprawdzać ciągle czy wszystko w porządku :)

margot pisze...

ja znalazłam tylko (choć przepis zapisałam bardzo mis ie podoba) taki z dodatkiem soku pomidorowego
Mam prośbę ,może byś rzuciła mi tu linka do przepisu który najbardziej by tu pasował jako spód

ilovetofu pisze...

margot, sądze , że taki przepis byłby bardzo dobry : http://ilovetofu-cb.blogspot.com/2009/09/fabryka-muffinek.html

to mój standardowy przepis na kruche ciasto - pasuje też do tart . zamiast cukru daj odrobinę soli i pieprzu :)

margot pisze...

dziękuję

p.s ta słodka tarta bardzo mi się podoba -jabłka , wiśnie...

Anonimowy pisze...

Przygotowana potrawa ma uchodzić za zdrową czy smaczną? Według mnie ani jednej ani drugiej korzyści nie można "jej" przypisać...pozdrawiam