czwartek, 8 lipca 2010

Placki ziemniaczane ze świeżym oregano i hummusem.


Ostatnio ciągle mam fazę na rozmaite placki. Zresztą na innych blogach też sporo tego :)
A placki ziemniaczane najlepiej na świecie smakują z sosem pomidorowym i hummusem. I nie kłócić się! Żaden tam cukier, owoce czy inne pierdoły. Nie ma tu miejsca na takie herezje.

Składniki:
  • kilogram ziemniaków
  • cebulka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • garść posiekanego świeżego oregano
  • olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Można też przepuścić wszystko przez sokowirówkę (co praktykuję) celem zaoszczędzenia czasu, palców i nerwów. Następnie dodać mąke, przyprawy i dokładnie wymieszać. Jaka winna być konsystencja masy na placki ziemniaczane to chyba każdy w życiu chociaż raz widział. Jeśli mieliście zbyt wodniste ziemniaki to zwiększacie ilość mąki. Jeśli wyszło za suche (czyt. gęste :) ) dolewacie wody.
Nakładacie łyżkę masy na patelnię, spłaszczacieeeeee i smażycie na rozgrzanym ogniu do zarumienienia.

Podajecie koniecznie z hummusem , który przyrządzicie chociażby według tego przepisu lub z sosem pomidorowym (puszkę krojonych pomidorów duś na odrobinie oleju na wolnym ogniu przez pół godziny, posól , popieprz i dodaj trochę ziół). Można też obie rzeczy zastosować naraz.

6 komentarzy:

asieja pisze...

chyba muszę Ci uwierzyc na słowa, że w takiej wersji są najpyszniejsze.. ;-)

aniaxvx pisze...

Placki ziemniaczane to jest to! Całe wieki nie robiłam, trzeba to zmienić;).

marta jadczak pisze...

Pysznie wyglądają, z hummusem jeszcze nie jadłam, do tej pory uwielbiałam wersję z sosem pieczarkowym. Może pora to zmienić? :)

olga spaceage pisze...

coś w tym jest, kiedyś najbardziej lubiłam placki ziemniaczane z serem topionym (tak, tak), a jakoś nie pomyślałam że teraz mogę je zajadać z hummusem! dzięki! :)

margot pisze...

z humusem nie jadłam

Just My Delicious pisze...

zapowiada się smakowicie!

Pozdrawiam,
Paula