poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Ultra gęsta zupa z cukinii i porów ze świeżym oregano.


Jest dużo darmowej cukinii i porów, więc trzeba jakoś je spożytkować. Przepis może nie jest nadzwyczajny, ale za to w 30 minut możecie przyrządzić gar pożywnej zupy, która bardzo dobrze smakuje także na zimno.

  • 3 cukinie ze skórką, pokrojone w kostkę
  • 2 pory, pokrojone w talarki
  • kilka ząbków czosnku
  • 6 ziemniaków, umytych i pokrojonych w kostkę
  • 2 marchewki , umyte i pokrojone w kostkę
  • 2 litry wody
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, pęczek świeżego oregano

Pory, posiekany czosnek, ziemniaki i marchewkę podsmaż na odrobinie oleju. Po kilku minutach zalej wodą, dodaj sól i pieprz. Po około 15 minutach gotowania dodaj cukinię. W razie konieczności podlej wodą. Następnie , kiedy warzywa zmiękną , zmiksuj wszystko blenderem na gładko. Dodaj posiekane drobno oregano i wymieszaj.
Zupę podałam z odrobiną śmietanki sojowej i kiełkami lucerny , wyhodowanymi własnoręcznie na parapecie.



O! A jak się hoduje kiełki? Bierzesz duży słoik. Wrzucasz łyżkę dowolnych nasion na kiełki (lucerna, rzeżucha, soczewica, ciecierzyca, słonecznik, brokuły, rzodkiewka , soja, fasola mung, wszystko co chcecie). Zalewasz te kiełki na 12 godzin wodą, a na słoik nakładasz gazę owiniętą gumką. Po upływie tego czasu wylewasz wodę i stawiasz na parapet. Potem 2-3 razy dziennie zalewasz kiełki wodą na 15 minut, odlewasz ją i stawiasz ciągle na parapet. W zależności od nasion i warunków czas kiełkowania wynosi od 2 do 5 dni.

10 komentarzy:

aniaxvx pisze...

Jeśli chodzi o kiełki to kiełkownica - http://sklepwegetarianski.pl/naczyniedokiekowaniakiekownicasprouter-p-930.html - rządzi:)

ilovetofu pisze...

e taaaaam :) po co kupowac, jak mozna znalezc dobre zastosowanie dla sloika? :)

pozdrrr sis

aniaxvx pisze...

Jeden zakup na całe życie;), więc to nie problem. Elo sis!

Anonimowy pisze...

w kielkownicy nasiona czesto plesnieja. Chetnie wyprobuje sloik. Dzieki

Anonimowy pisze...

Takie proste,a nie przyszlo mi do glowy..Wyprobuje na pewno.Tak w kielkownicy plesnialy czasami...

Anonimowy pisze...

ja tam np nie mam miejsca na kiełkownicę ale używałam, na słoiki miejsce się znajdzie ;) zupkę też czas wypróbować

Anonimowy pisze...

mam kielkownice i ile kielkow zmarnowalam, w pale sie nie miesci ;/ gnije to, zamiast rosnac, a kiedys w sloikach zawsze sie udawaly

Anonimowy pisze...

Ufff! A ja wlasnie kupilam kielkownice :((((

Anonimowy pisze...

Trzeba dobrze wylewac wodę z kielkownicy to wtedy nie będą plasnialy:) i można naraz zrobić 3 rodzaje kielkow i nie potrzeba wtedy 3 sloikow

Anonimowy pisze...

A po co smażyć ziemniaki? Nie wystarczy ich ugotować?