Właściwie mogę powiedzieć, że potrawa była w pełni darmowa. Nawet suszone śliwki , suszone morele i orzechy włoskie pochodziły ze śmietników. Kto by się spodziewał. Wycieczki do 3miasta i hojność siostry popłacają .
Niemniej jednak bigos totalnie słodki i fioletowy, to coś , co stanowi miłą odmianę od monotonnej polskiej wersji tejże potrawy. Przyrządzałam go już kilka razy w życiu, a teraz okazja była szczególna powiem nierzadko znajduje sie ładnie zapakowaną kiszoną kapustę w kontenerze :)
Składniki:
Kapustę poszatkuj i wrzuc do garnka z niewielką ilością wody, dodaj liście i ziele. Przykryj pokrywką , aby sie ładnie dusiło. Na patelni podsmaz cebulkę z marchewką. Kiedy kapusta zmięknie (gotuj ją około 40 minut na wolnym ogniu, caly czas w razie potrzeby dolewając wody), dodaje zawartość patelni i pozostałe składniki. Całość duś jeszcze przez kilka minut. Voila!
Niemniej jednak bigos totalnie słodki i fioletowy, to coś , co stanowi miłą odmianę od monotonnej polskiej wersji tejże potrawy. Przyrządzałam go już kilka razy w życiu, a teraz okazja była szczególna powiem nierzadko znajduje sie ładnie zapakowaną kiszoną kapustę w kontenerze :)
Składniki:
- 1 kg kiszonej czerwonej kapusty
- woda
- 2 marchewki, starte na grubo
- 2 cebulki, drobno posiekane
- olej do smażenia
- łyżka melasy
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- garść suszonych śliwek, pokrojonych w paski
- garść suszonych moreli, jw.
- garść orzechów włoskich , posiekanych na połówki
- przyprawy: sól lawendowa, pieprz czarny, ostra papryka ,liście laurowe x2, ziele angielskie x2
Kapustę poszatkuj i wrzuc do garnka z niewielką ilością wody, dodaj liście i ziele. Przykryj pokrywką , aby sie ładnie dusiło. Na patelni podsmaz cebulkę z marchewką. Kiedy kapusta zmięknie (gotuj ją około 40 minut na wolnym ogniu, caly czas w razie potrzeby dolewając wody), dodaje zawartość patelni i pozostałe składniki. Całość duś jeszcze przez kilka minut. Voila!
1 komentarz:
dzisus! ale kosmos. Musiałabyś mnie najpierw poczęstować, bo ja na bakier z bakaliami w daniach konkretnych jestem, a jak mi zasmakuje to z pewnością zrobię :)
Prześlij komentarz