Pieczone obiady!!!
Pisałam już w poprzednim poście, że dostęp do piekarnika jest , więc cześciej bedą takie specjały gościć na tym blogu. Teraz przepis na najprostszą na świecie tartę. Zaopatrzcie się tylko w gotowe ciasto francuskie (większość tych tańszych jest vegan, ale sprawdźcie skład), ulubione warzywa i do dzieła. Ja użyłam tego, co było pod ręką - kawałek brokuła, 1 mała marchewka, 1 cebulka i mała cukinia.Cały sekret tkwi w sosie , pod którym owe warzywa zapiekacie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i stanowi ulepszoną wersję kremu z nerkowców, a przepis na niego podawałam tutaj.
Pisałam już w poprzednim poście, że dostęp do piekarnika jest , więc cześciej bedą takie specjały gościć na tym blogu. Teraz przepis na najprostszą na świecie tartę. Zaopatrzcie się tylko w gotowe ciasto francuskie (większość tych tańszych jest vegan, ale sprawdźcie skład), ulubione warzywa i do dzieła. Ja użyłam tego, co było pod ręką - kawałek brokuła, 1 mała marchewka, 1 cebulka i mała cukinia.Cały sekret tkwi w sosie , pod którym owe warzywa zapiekacie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i stanowi ulepszoną wersję kremu z nerkowców, a przepis na niego podawałam tutaj.
Nibyserowy sos nerkowcowy :
- 1/2 szkl. nerkowców, namoczonych w wodzie na minimum pół godziny
- 2 łyżki oleju
- 2 czubate łyżki płatków drożdżowych
- szczypta soli
- świeżo mielony czarny pieprz , słodka papryka mielona, zioła prowansalskie
- woda
Wszystkie składniki miksujemy, powoli dolewając niewielkie ilości wody . Musimy uzyskać konsystencję zbliżoną do serka topionego . Polewamy warzywa ułożone na cieście (ważne jest, aby nie zgniatać ciasta francuskiego ani nie przyklejać go do blaszki - po prostu delikatnie ułożyć) i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
I w ramach wyjaśnienia - nie, nie robiłam ciasta sama :) Mąka jest na stole, ponieważ chłopak robił domowy makaron na lasagne (jak dla mnie jest mistrzem domowego makaronu, więc jakoś musiałam to zaakcentować na tym blogu) . Przepis na lasagne jutro.
5 komentarzy:
Ładnie wygląda:)
a jak to jest z tym "niby serem",on po zapieczeniu ma taka sero-podobną konsystencję?
Czy da się taki sos zrobić z innych orzechów? Nerkowce straszne drogie są...
anonimie/anonimko 1:
nibyser po zapieczeniu ma konsystencję beszamelowo- twarożkową.chodzi o smak bardziej .
anonimie/anonimko 2 :)
orzechy generalnie są drogie ,ale tutaj zuzywasz nieduza ilosc. Najlepsze sa nerkowce bo maja w koncowym efekcie neutralny smak. Podobny efekt uzyskasz z migdałów , laskowych i makadamii - ale jak juz pisalam, cenowo nie zyskasz.
"Nibyser" koniecznie do wypróbowania! Super pomysł :D
Świetny przepis. Moja tarta miała na sobie paprykę, pory i pomidory. Nibyser natomiast powstał na bazie orzechów ziemnych.
Mniam!
Prześlij komentarz