wtorek, 11 sierpnia 2009

Pierożki z farszem warzywnym

Sto lat nie robiłam pierogów to i nadszedł odpowiedni moment. Farsz w sumie powstał z tego co znalazłam w lodowce, ale wyszedł calkiem calkiem.


Na ciasto: (ok. 40 pierogów)
4 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
sól

Farsz:
mała głowka kapusty
2 średniej wielkosci marchewki
kilka pieczarek
mała cebula
2 zabki czosnku
mała papryka
olej do smażenia
bułka tarta
przyprawy : sol, pieprz, kilka kropel octu winnego, bazylia , majeranek i koperek

Poszatkować kapustę, marchewkę zetrzeć na tarce. Udusić do miekkości. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić starte pieczarki oraz drobno pokrojone : cebulkę, czosnek i paprykę. Udusić, wymieszać z kapustą. Doprawić i dodać bułkę tartą - aby wciągneła wodę .
Ciasto zagnieść. Nie można za długo wyrabiać, bo będzie zbyt twarde. Trzeba wyczuć kiedy jest takie miekkie, bez grudek i elastyczne. Rozwałkować i filiżanką wykrajać kółeczka. Na nie nakładać przygotowany wcześniej farsz, zalepiac brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i wyciągnać chwilkę po tym, jak wypłyną na wierzch.

1 komentarz:

Vvera pisze...

40 pierogów!extra.o, i pieczary:)
są moim mistrzem ostatnio,a szczególnie zaprawiane-ryneczek, kg ładnych pieczar, gotujesz chwile, +ocet i cebulka-mmm:D