Kiedy wyjezdzam do rodziców , to niezależnie od pory roku zawsze króluje kapusta. Moja mama umie ogarnąc wegańskie potrawy, ale jakoże gotuje tak tradycyjnie, że już bardziej się nie da, to nie jest skora do eksperymentów. Tym razem były gołąbki, młoda duszona kapusta i pierogi z kapustą i grzybami, które przygotowała babcia.
Łapcie przepis:
- 1 kg mąki pszennej
- ciepła woda do zagniecenia ciasta
- sól
- 1 kg kapusty kiszonej
- trzy garści suszonych grzybów
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Łączymy składniki ciasta, tj. mąkę , wodę i sól i wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie, elastyczne i powinno dać się wałkować.
Przygotowujemy farsz. Grzyby moczymy w letniej wodzie przez godzinę, potem gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę siekamy i gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyciskamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Całość mieszamy, można dodać odrobinę bułki tartej, żeby fajnie związała farsz. Przyprawiamy.
Po wystygnięciu farszu formujemy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie.
Można dodatkowo okrasić je cebulką lub sojowymi skwarkami (suchy granulat sojowy wrzucasz na olej , przyprawiasz solą i pieprzem i smażyć aż będzie brązowy)
Przygotowujemy farsz. Grzyby moczymy w letniej wodzie przez godzinę, potem gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę siekamy i gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyciskamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Całość mieszamy, można dodać odrobinę bułki tartej, żeby fajnie związała farsz. Przyprawiamy.
Po wystygnięciu farszu formujemy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie.
Można dodatkowo okrasić je cebulką lub sojowymi skwarkami (suchy granulat sojowy wrzucasz na olej , przyprawiasz solą i pieprzem i smażyć aż będzie brązowy)
1 komentarz:
Babcine z kapustą i grzybami rządzą!
Prześlij komentarz