piątek, 25 czerwca 2010

Truskawkowo - śmietankowe lody.


Niby sobie obiecałam, że zadbam o bloga etc. , jednak na dobrą sprawę nie mam nawet zdjęć do wrzucania, bo bardzo mało czasu spędzam w kuchni. W końcu mam trochę wolnego czasu, więc przyrządzam dzbanek koktajlu owocowego z mlekiem sojowym, biorę książkę i relaks.
Dookoła tyle świeżych warzyw i owoców, że pochłaniam je bez zbytniej obróbki. Ostatnio dorwaliśmy też dobre miejsce na dumpsterowe łowy, zatem żyć nie umierać :)

Upały doskwierają, więc jeśli już coś ciepłego to nieskomplikowana potrawa składająca się po prostu z warzyw ugotowanych na parze. No i tutaj nie ma żadnych wybitnych receptur, poza schematem - umyj , pokrój, wrzuć na sitko i gotuj przez 10 minut .

Jednak czerwiec bez truskawek to nie czerwiec. I lato bez lodów to nie lato!

Składniki (na 12 foremek muffinowych):
  • 1 kg truskawek
  • 1 opakowanie sojowej śmietanki (lub pół szkl. gęstego mleka kokosowego)
  • kilka łyżek cukru trzcinowego

Umyj truskawki, obierz szypułki. Dodaj śmietankę i cukier. Zmiksuj porządnie , wlej do foremek, wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Na zdjęciu specjalnie zostawiłam to w stanie niezmiksowanym, jednak polecam lekko rozmrożone lody utrzeć blenderem na gładką masę, formować kulki i koniecznie poszukać wegańskich wafelków do lodów .
I jeśli idzie o mrożenie małych porcji - silikonowe foremki babeczkowe doskonale się sprawdzają w tej roli.

5 komentarzy:

xvegeliciousx pisze...

Jestem na tak tak TAK! :)

asieja pisze...

truskawkowa prostota.. pysznie.

Maddy pisze...

mniam...

olga spaceage pisze...

na bank pyszne ale przede wszystkim pięknie wyglądają :)

ilovetofu pisze...

wygląd wyglądem.
są ekstra smaczne! :)