Miałam w lodówce ostatnią kostkę margaryny, więc trzeba było ją jakoś skutecznie wykorzystać. Jak już o tym mowa - małe ogłoszenie : nie wybiera się nikt do Niemiec? Potrzebowałabym nowy zapas Alsanu, więc jak coś piszcie na maila:)
Ciasto kruche generalnie jest szalenie wygodne i szybkie w przygotowaniu. No i uniwersalne, a to się liczy. Możesz ogarnąć na tym samym przepisie tartaletki, ciasto śliwkowe i wegański quiche z cukinią i kremową masą z nerkowców. Co lepsze, można zrobić więcej porcji i trzymać w zamrażarce nawet przez dwa tygodnie.
Na początku weganizmu, kiedy o margarynie 100% cruelty free mogłam tylko pomarzyć (w sklepach nie było , tak jak i nie ma do tej pory , zakupy w internecie były jeszcze zbyt drogą inwestycją, a do tego nie miałam jeszcze takich dobrych kontaktów , żeby transporty taniej margaryny niemieckiej pod dom sobie zafundować - tak jak czynię to dzisiaj) wymyśliłam sobie przepis na ciasto kruche na oleju. No może nie do końca samodzielnie, bo zawsze tam gdzieś inspiracje z puszka.pl zostały, jednak trzymało się elegancko, chrupko i nie przypominało podeszwy. Kilkukrotnie podawałam go juz na blogu (chociażby tutaj ). Czasem wracam do tej opcji, jednak nieporównywalnie lepszym jest jednak ciasto na margarynie. Inna konsystencja, bardziej kruche,nie rozpada się na kawałki. Dodatkowym atutem jest też fakt, że można rozwałkować je na naprawdę cieniutki placek (czego niestety nie da się zrobić z ciastem na oleju) .
Jednak bezkonkurencyjnie najlepszą z takich opcji, jest ciasto z dodatkiem śmietanki sojowej lub jogurtu sojowego. Zachodzi jakaś dziwna interakcja pomiędzy margaryną a śmietanką/jogurtem , która czyni ciasto kruche po prostu najsmaczniejszym. I tyle w temacie. :)
Łapcie przepis!
Tarta jabłkowa z kruszonką owsianą
Ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego (lub 2 jeżeli używasz jogurtu)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. śmietanki soj lub jogurtu soj naturalnego
Nadzienie:
- 3 jabłka, pocięte w plasterki
- łyżka cukru z wanilią
- łyżka cynamonu
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki oleju
Składniki ciasta zmiksować aż się ładnie połączą. Najlepiej zrobić to w kolejności margaryna z cukrem i solą, mąka, śmietanka/jogurt. Następnie ciasto włożyć na minimum godzinę do lodówki lub 25 minut do zamrażarki. Potem wyłożyć formę na tartę owym ciastem (można posmarować blachę olejem, ja mam taką z nieprzywieralną powłoką, więc omijam ten etap po prostu) . Teraz układacie jabłka - po kolei tak, aby plasterki na siebie nachodziły. Tak jak we wszystkich książkach kucharskich. I sypiecie cynamonem i cukrem z wanilią. Przygotowujecie kruszonkę - mieszacie suche składniki i potem dodajecie olej - którą rozsypujecie po cieście.
Ciasto spędza godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
Voila!
1 komentarz:
cieniutki placek.. dużo jabłek.. najpyszniej
Prześlij komentarz