piątek, 4 września 2009

Trzy śniadaniowe wariacje

Zebrało mi się trochę zdjęć, to postanowiłam wrzucić zbiorowego posta śniadaniowego.

Bo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i winien obfity być.

Nie zawsze mi się to udaje, bo po prostu czasu brak:) ale zawsze można się jakoś przystosować, nawet kiedy zostaje 5 minut do autobusu:)


Wersja 1. - minimalistyczna opcja dla zaspanych



idealne połączenie

dwie kromki chleba razowego
posmarowane rozgniecionym awokado
+
plasterki pomidora i pieprz
+
dwie nektarynki, ale zjedzone już w podróży :)



Wersja 2. - rozbudowana opcja dla tych, którzy mają więcej czasu


Śniadanie w odcieniach zieleni

dwie kromki razowego chleba posmarowane awokado i czosnkiem
+

suszone pomidory z cukrem trzcinowym-> przywiezione z ekstra stoiska z Hali Targowej we Wro

+

sałatka z bobu i korniszonów ze szczyptą pieprzu i olejem z pestek winogron
+
herbatka z pokrzywy




Wersja 3. - pudełko do pracy, dla głodomorów




Przegródka po lewej:
1/4 szkl. brązowego ryżu
garść orzeszków ziemnych
1 mała marchewka pokrojona w drobną kostkę
1 mała cebulka drobno pokrojona
olej do smażenia
przyprawy - pieprz ziołowy, curry lub masala, kurkuma, kolendra



Ugotować ryż. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić przyprawy i mieszać, aby się nie przypaliło nic. Dodać marchewkę i cebulkę. Podsmażyć przez 3 minuty, dodać orzechy. Znowu chwilkę przesmażyć, po czym dodać ugotowany ryż. Smażyć minutę ciągle mieszając.


Przegródki po prawej:
1. Minimalistyczna sałatka
marchewka pocięta w szerokie plastry
rzodkiewka standardowo


Ułożyć wedle życzenia.


2. Klopsiki owsiano- pieczarkowe (przepis na większą ilość, bo te dwie sztuki zostały z obiadu:))


1 szkl. płatków owsianych
200 dag pieczarek
1 mała cebulka
garść ziaren słonecznika
swieża nać pietruszki lub koperek - w zależności od preferencji
2 łyzki mąki kukurydziana
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
pieprz, sól, czosnek

Zalać płatki wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut, aby zmiękły. Po tym czasie odlać pozostałą wodę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekać drobno cebulę i udusić wszystko na patelni. Wraz z ziarnami słonecznika i posiekaną pietruszką/koperkiem, mąką kukurydzianą (aby lepiej się zlepiło) oraz przyprawami dodać do masy owsianej. Wymieszać całość, formować niewielkie kulki, obtaczać w bułce tartej i na patelnię !



Smacznego!

1 komentarz:

xcjajx pisze...

nie ma to jak śniadanie z duszą

co do książki, chętnie pożyczę, może w niedzielę? o ile ci nie szkoda :)
a na EC się wybieracie?

może jakiś priv do ciebie? bo tak na publicznym się rozpisywać to dziwnie :)