sobota, 17 października 2009

Curry z dynią i jabłkiem


1 łyzka oleju
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
0,5 kg miązszu z dyni, pokrojonego w kostkę
4 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 średnie jabłko, pokrojone w kostkę
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
kawałek (2 cm) świeżego imbiru, posiekanego
2 listki laurowe
pół szklanki rodzynek
sól i pieprz do smaku
jogurt sojowy naturalny (opcjonalnie)

Rozgrzać olej w garnku, wrzucić cebulę i smażyć przez pięć minut, aż będzie złocista. Dodać czosnek, dynię, ziemniaki i jabłko. Po paru minutach dodać curry, kurkumę, imbir, liście laurowe. Dolać 2 szklanki wody, wrzucić rodzynki , doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Nałożyc do głebokich miseczek, polać jogurtem na wierzchu i posypać kurkumą.


1 komentarz:

lilias pisze...

Cześć :) przywędrowałam tutaj w poszukiwaniu "obłędnego curry w bananami" z VegeMiasta z kwietnia 2012r. (potyczki kulinarne). Czy możesz udostępnić ten autorki Twój przepis? :)Pozdrawiam