Ostatnio tyle się działo, że nie miałam czasu nawet usiąść przy laptopie i zadbać o bloga. Nie obiecuję poprawy, bo wiem , że raczej tak szybko nie nastąpi. Cierpliwi bądzcie.
Postanowilam ostatnio trochę eksperymentować z rożnymi mąkami. Co prawda nie mam nic przeciwko mące pszennej, glutenowi , itp. ale dlaczego nie kombinować z rożnymi wariantami niby banalnych potraw? Uwielbiam zjadać na śniadanie jablka czy banany w ciescie, podsmazone na odrobinie oleju , posypane cukrem pudrem lub kakao. Ciasto bezglutenowe w tym przepisie jest bardzo lekkie i generalnie uniosło misję. W planach mam wyprobowanie przepisu na gluten free babeczki, a żeby przełamać swój opór wobec wypieków bez mąki pszennej .
Postanowilam ostatnio trochę eksperymentować z rożnymi mąkami. Co prawda nie mam nic przeciwko mące pszennej, glutenowi , itp. ale dlaczego nie kombinować z rożnymi wariantami niby banalnych potraw? Uwielbiam zjadać na śniadanie jablka czy banany w ciescie, podsmazone na odrobinie oleju , posypane cukrem pudrem lub kakao. Ciasto bezglutenowe w tym przepisie jest bardzo lekkie i generalnie uniosło misję. W planach mam wyprobowanie przepisu na gluten free babeczki, a żeby przełamać swój opór wobec wypieków bez mąki pszennej .
- 1 szklanka mąki ryżowej (kup najzwyklejszy na świecie kleik dla dzieci :) )
- 1 /2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki z tapioki (mam kaszkę , więc zmieliłam ją w młynku do kawy)
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mleka sojowego w proszku
- 2 łyżki syropu z agawy (lub 2 łyżki cukru trzcinowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- 2 duże jabłka
Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw na chwilę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry. Zjedz skórkę , bo ma dużo witamin! Pojedyncze plasterki zanurzaj w ciescie i smaż z obu stron do zarumienienia .
2 komentarze:
brzmi pysznie
w wersji bananowej pewnie też
mike ciebie zainspirowal hehe
Prześlij komentarz