Jeśli już pić kawę to tylko w takiej wersji! Nie mam ekspresu ciśnieniowego ani spieniacza do mleka,a jednak domowymi sposobami udało mi się przyrządzić kawę latte. Sekret tkwi w słoiku po dżemie i szczelnej nakrętce:)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (naturalnej lub zbożowej)
- pół szklanki mleka sojowego naturalnego
- woda
- cukier do smaku
- kakao do dekoracji
Kawę zaparz w niewielkiej ilości wody (50 ml). Mleko podgrzej w rondelku , pamiętaj aby nie dopuścić do wrzenia! Następnie wlej do słoika i zamknij go szczelnie. Chwyć w rękawice kuchenne i potrząsaj nim energicznie aż wytworzy się piana. Nalej mleko do szklanki i przełóż całą pianę. Potem delikatnie po ściance wlej kawę. Udekoruj kakao i gotowe.
Kawa rozpuszczalna w tym wypadku to tylko konieczność. O wiele smaczniejsze jest latte na espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki.
Kawa rozpuszczalna w tym wypadku to tylko konieczność. O wiele smaczniejsze jest latte na espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki.
5 komentarzy:
Uwielbiam latte na mleku sojowym! Twoje wygląda naprawdę świetnie ;)
też robię czasami taką kawę. Mleko spieniam trzepaczką wokół której owinięta jest taka sprężyna czy coś takiego. ( metoda mojej mamy z ery przed ekspresem ciśnieniowym ;P)
kawa ze słoika.. urocze!:-)
Dobrze, że jest wersja zbożowa, bo tylko taką pije. Słoik to dobra sprawa poza domem, albo u gości, którzy nie mają sprzętu.
Uwielbiam kawę i jeszcze nie miałem okazji spróbować latte, więc na pewno ją w najbliższym czasie sobie przyrządzę :). Bardzo lubię kawę w szczególności świeżo mieloną, która ma nie powtarzalny aromat. Parzę ją zawsze w specjalnym dzbanku z zaparzaczem, w który zaopatrzyłem się jakiś czas temu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata/dzbanki-i-imbryki. Odpowiedni sposób oraz czas parzenia ma duży wpływ na jakość smaku kawy. Warto jest o takich rzeczach pamiętać, by przygotować pyszną, aromatyczną kawę.
Prześlij komentarz