środa, 28 kwietnia 2010

Soya Latte.


Jeśli już pić kawę to tylko w takiej wersji! Nie mam ekspresu ciśnieniowego ani spieniacza do mleka,a jednak domowymi sposobami udało mi się przyrządzić kawę latte. Sekret tkwi w słoiku po dżemie i szczelnej nakrętce:)

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (naturalnej lub zbożowej)
  • pół szklanki mleka sojowego naturalnego
  • woda
  • cukier do smaku
  • kakao do dekoracji

Kawę zaparz w niewielkiej ilości wody (50 ml). Mleko podgrzej w rondelku , pamiętaj aby nie dopuścić do wrzenia! Następnie wlej do słoika i zamknij go szczelnie. Chwyć w rękawice kuchenne i potrząsaj nim energicznie aż wytworzy się piana. Nalej mleko do szklanki i przełóż całą pianę. Potem delikatnie po ściance wlej kawę. Udekoruj kakao i gotowe.

Kawa rozpuszczalna w tym wypadku to tylko konieczność. O wiele smaczniejsze jest latte na espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki.

5 komentarzy:

marta jadczak pisze...

Uwielbiam latte na mleku sojowym! Twoje wygląda naprawdę świetnie ;)

Hello Morning pisze...

też robię czasami taką kawę. Mleko spieniam trzepaczką wokół której owinięta jest taka sprężyna czy coś takiego. ( metoda mojej mamy z ery przed ekspresem ciśnieniowym ;P)

asieja pisze...

kawa ze słoika.. urocze!:-)

Michu pisze...

Dobrze, że jest wersja zbożowa, bo tylko taką pije. Słoik to dobra sprawa poza domem, albo u gości, którzy nie mają sprzętu.

Adrian Pawlak pisze...

Uwielbiam kawę i jeszcze nie miałem okazji spróbować latte, więc na pewno ją w najbliższym czasie sobie przyrządzę :). Bardzo lubię kawę w szczególności świeżo mieloną, która ma nie powtarzalny aromat. Parzę ją zawsze w specjalnym dzbanku z zaparzaczem, w który zaopatrzyłem się jakiś czas temu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata/dzbanki-i-imbryki. Odpowiedni sposób oraz czas parzenia ma duży wpływ na jakość smaku kawy. Warto jest o takich rzeczach pamiętać, by przygotować pyszną, aromatyczną kawę.