sobota, 8 maja 2010

Ciacho drożdżowe bez drożdzy.


Ciasto powstało w efekcie prostego zabiegu zastąpienia w oryginalnym przepisie drożdzy (po prostu nie było w lodówce) mieszanką sody i proszku do pieczenia. Puszyste i pachnące. Generalnie uniosło misję.

Enjoy!

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka sojowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szkl. cukru
  • 5-6 łyżek oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • buteleczka aromatu waniliowego
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Wszystkie składniki - poza jabłkami - zmiksuj na wolnych obrotach. Ciasto będzie bardzo gęste, więc jeśli będzie Ci ciężko miksować możesz dolewać odrobinę wody. Wylej do tortownicy, ułóż jabłka na wierzchu i piecz przez około 55 minut.
Voila!

2 komentarze:

Lucyna Wegankiewiczowa pisze...

Zdobyłaś piekarnik?

ilovetofu pisze...

niestety, nie. po prostu wtedy miałam maraton pieczenia na imprezę i stąd tyle wypieków.