Niby sobie obiecałam, że zadbam o bloga etc. , jednak na dobrą sprawę nie mam nawet zdjęć do wrzucania, bo bardzo mało czasu spędzam w kuchni. W końcu mam trochę wolnego czasu, więc przyrządzam dzbanek koktajlu owocowego z mlekiem sojowym, biorę książkę i relaks.
Dookoła tyle świeżych warzyw i owoców, że pochłaniam je bez zbytniej obróbki. Ostatnio dorwaliśmy też dobre miejsce na dumpsterowe łowy, zatem żyć nie umierać :)
Upały doskwierają, więc jeśli już coś ciepłego to nieskomplikowana potrawa składająca się po prostu z warzyw ugotowanych na parze. No i tutaj nie ma żadnych wybitnych receptur, poza schematem - umyj , pokrój, wrzuć na sitko i gotuj przez 10 minut .
Jednak czerwiec bez truskawek to nie czerwiec. I lato bez lodów to nie lato!
Składniki (na 12 foremek muffinowych):
Umyj truskawki, obierz szypułki. Dodaj śmietankę i cukier. Zmiksuj porządnie , wlej do foremek, wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Na zdjęciu specjalnie zostawiłam to w stanie niezmiksowanym, jednak polecam lekko rozmrożone lody utrzeć blenderem na gładką masę, formować kulki i koniecznie poszukać wegańskich wafelków do lodów .
I jeśli idzie o mrożenie małych porcji - silikonowe foremki babeczkowe doskonale się sprawdzają w tej roli.
Dookoła tyle świeżych warzyw i owoców, że pochłaniam je bez zbytniej obróbki. Ostatnio dorwaliśmy też dobre miejsce na dumpsterowe łowy, zatem żyć nie umierać :)
Upały doskwierają, więc jeśli już coś ciepłego to nieskomplikowana potrawa składająca się po prostu z warzyw ugotowanych na parze. No i tutaj nie ma żadnych wybitnych receptur, poza schematem - umyj , pokrój, wrzuć na sitko i gotuj przez 10 minut .
Jednak czerwiec bez truskawek to nie czerwiec. I lato bez lodów to nie lato!
Składniki (na 12 foremek muffinowych):
- 1 kg truskawek
- 1 opakowanie sojowej śmietanki (lub pół szkl. gęstego mleka kokosowego)
- kilka łyżek cukru trzcinowego
Umyj truskawki, obierz szypułki. Dodaj śmietankę i cukier. Zmiksuj porządnie , wlej do foremek, wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Na zdjęciu specjalnie zostawiłam to w stanie niezmiksowanym, jednak polecam lekko rozmrożone lody utrzeć blenderem na gładką masę, formować kulki i koniecznie poszukać wegańskich wafelków do lodów .
I jeśli idzie o mrożenie małych porcji - silikonowe foremki babeczkowe doskonale się sprawdzają w tej roli.
5 komentarzy:
Jestem na tak tak TAK! :)
truskawkowa prostota.. pysznie.
mniam...
na bank pyszne ale przede wszystkim pięknie wyglądają :)
wygląd wyglądem.
są ekstra smaczne! :)
Prześlij komentarz