środa, 29 września 2010

Puszyste ciacho drożdżowe ze śliwkami węgierkami.



Zimno, mokro, obrzydliwie, zimno i mokro. Jesień sucks i jedyne to, co ją rekompensuje to żarcie, czyli śliwki w ilościach przeogromnych, dynia i grzyby. Wizyta u rodziców zawsze obfituje w duże ilości sezonowego stuffu, bo po pierwsze ogródek, a po drugie bliskość lasów, a po trzecie najpiękniejsze ryneczki ever. Jak już o domu mowa, to placek drożdżowy z kruszonką to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Mama przyrządza je od kilku dobrych lat w wersji wegańskiej i teraz też na mój przyjazd takie cudo upiekła. Przepis podaje, bo ja go jej kiedyś podrzuciłam :)

Składniki:
  • 5 dag świeżych drożdży + odrobina ciepłego mleka sojowego + szczypta cukru i mąki
  • 3 szkl. mąki pszennej typ 450
  • 3/4 szkl. mleka sojowego lub innego roślinnego (jeśli ma być ekonomiczne to i woda daje radę)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • aromat waniliowy
  • śliwki węgierki, wypestkowane w połówkach
kruszonka:
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • trochę oleju i wody

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w mleku, dodając cukier i mąkę. Odstawiam y do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy połowę mąki , mąkę kukurydzianą, cukier, aromat i olej. Dodajemy do tego drożdże i mieszamy. Potem partiami dolewamy po odrobinie mleka sojowego i dosypujemy po odrobinie mąki. Wyrabiamy cały czas ciasto aż do skończenia składników i uzyskania takich pęcherzyków powietrza. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinkę (ciepłe miejsce, okna zamknięte). Potem wykładamy na blaszkę, wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą. Układamy śliwki, posypujemy kruszonką (składniki kruszonki mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji) i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 st. C.

2 komentarze:

Hello Morning pisze...

ja chce takie domowe ciasto, domowe inkowe cappucino i zeby mnie ktos przytulil i zebym umiala sie bronic przed "kopniakami". Jeju, takie ciasto by mi pomoglo...

Mam dla Ciebie 6 galaretek, 2paczki bourbons cream, pierdolki na muffiny i golden syrup. Generalnie duzo muffinkowych pierdol z napisem: contain milk ;/

aniaxvx pisze...

Mamy drożdżowe jest spoko:)