poniedziałek, 11 października 2010

Mus jabłkowo-renklodowy z cynamonem, goździkami i imbirem.



Kolejna propozycja z moich jednosłoikowych konfitur. Nawet ich nie pasteryzuję, bo takie małe ilości znikają w mgnieniu oka. Całość podyktowana jak zwykle tym, co znalezione :) A renklod i jabłek teraz od groma.

Składniki (na duży słoik litrowy)
  • 1 kg renklod, pokrojone
  • 1 kg jabłek, obrane i pokrojone
  • 1 cm kawałek imbiru, posiekany drobno
  • kilka łyżek cukru trzcinowego
  • przyprawy : łyżeczka zmielonych goździków, szczypta sproszkowanego imbiru, trochę kardamonu i cynamonu

Owoce i imbir przesmażamy w garnku . Często mieszamy, żeby nie przypalić. Całość powinna spędzić około godziny na wolnym ogniu. Kiedy cała woda wyparuje, dodajemy przyprawy i cukier i trzymamy na ogniu jeszcze przez 10 minut. Teraz mieszamy praktycznie cały czas, bo na pewno się przypali . Potem miksujemy całość blenderem, przekładamy jeszcze gorące do słoika i zakręcamy szczelnie. Tak przygotowany mus wytrzyma w lodówce na pewno 10 dni (u mnie już tyle stoi i jest dobrze :) ).




Możecie jeść go po prostu łyżeczką na ciepło , smarować kanapki lub dodawać do owsianek/jaglanek , jak na załączonym wyżej obrazku. Całość udekorowana vegan bitą śmietaną. Mniam!

1 komentarz:

asieja pisze...

cudnie aromatyczny musi byc ten mus..