Kolejna propozycja z moich jednosłoikowych konfitur. Nawet ich nie pasteryzuję, bo takie małe ilości znikają w mgnieniu oka. Całość podyktowana jak zwykle tym, co znalezione :) A renklod i jabłek teraz od groma.
Składniki (na duży słoik litrowy)
- 1 kg renklod, pokrojone
- 1 kg jabłek, obrane i pokrojone
- 1 cm kawałek imbiru, posiekany drobno
- kilka łyżek cukru trzcinowego
- przyprawy : łyżeczka zmielonych goździków, szczypta sproszkowanego imbiru, trochę kardamonu i cynamonu
Owoce i imbir przesmażamy w garnku . Często mieszamy, żeby nie przypalić. Całość powinna spędzić około godziny na wolnym ogniu. Kiedy cała woda wyparuje, dodajemy przyprawy i cukier i trzymamy na ogniu jeszcze przez 10 minut. Teraz mieszamy praktycznie cały czas, bo na pewno się przypali . Potem miksujemy całość blenderem, przekładamy jeszcze gorące do słoika i zakręcamy szczelnie. Tak przygotowany mus wytrzyma w lodówce na pewno 10 dni (u mnie już tyle stoi i jest dobrze :) ).
Możecie jeść go po prostu łyżeczką na ciepło , smarować kanapki lub dodawać do owsianek/jaglanek , jak na załączonym wyżej obrazku. Całość udekorowana vegan bitą śmietaną. Mniam!
1 komentarz:
cudnie aromatyczny musi byc ten mus..
Prześlij komentarz