czwartek, 14 października 2010

Oswajamy tofu! Twarożek z suszonymi pomidorami , kaparami i świeżą bazylią.

Ostatni przepis w ramach akcji, dlatego, że i coś do chleba powinno się pojawić. Propozycja ultra szybka i prosta w ogarnięciu. Zamiast tofu sprawdzają się także namoczone wcześniej zmielone nerkowce lub migdały bez skórki. Idealny jako dip albo smarowidło. Robię teraz wszystko, aby maksymalnie wykorzystać pożyczone kokilki/ramekiny/foremki i nawet pastę w to ładuje. Pożyczyłam je co prawda w celu wykonania jednej rzeczy, ale wszystko w swoim czasie.



Składniki:
  • 60 g tofu naturalnego
  • 6 suszonych pomidorów
  • łyżeczka kaparów
  • łyżka oliwy z oliwek (lub dowolnego innego oleju)
  • kilka łyżek wody
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu i soli
  • kilka listków świeżej bazylii, posiekanych drobno

Tofu pokruszyć, a cztery pomidory pokroić . Dodać do tego kapary i oliwę. Miksować blenderem na gładką masę, stopniowo dodawając ze 3-4 łyżki wody aż do osiągnięcia zadowalającej konsystencji. Na koniec dodać posiekane dwa pomidory i bazylię.

3 komentarze:

Maddy pisze...

mniam! kolejny przepis do odnotowania. Takie pasty na kanapki do szkoły jak znalazł!!! :)

aniaxvx pisze...

Bardzo lubię twarożek nerkowcowy z suszonymi pomidorami:) Na plus!

Aluta pisze...

Witam,
mam pytanie- dopiero zaczynam bloggowanie i nie wiem jak zrobić by miniaturki i linki do Waszych blogów były widoczne z boku moich wpisów, tak jak to się dzieje u Was.. Jak to zrobić?? Będę z góry bardzo wdzięczna za odpowiedź.