Ostatni przepis w ramach akcji, dlatego, że i coś do chleba powinno się pojawić. Propozycja ultra szybka i prosta w ogarnięciu. Zamiast tofu sprawdzają się także namoczone wcześniej zmielone nerkowce lub migdały bez skórki. Idealny jako dip albo smarowidło. Robię teraz wszystko, aby maksymalnie wykorzystać pożyczone kokilki/ramekiny/foremki i nawet pastę w to ładuje. Pożyczyłam je co prawda w celu wykonania jednej rzeczy, ale wszystko w swoim czasie.
Składniki:
Tofu pokruszyć, a cztery pomidory pokroić . Dodać do tego kapary i oliwę. Miksować blenderem na gładką masę, stopniowo dodawając ze 3-4 łyżki wody aż do osiągnięcia zadowalającej konsystencji. Na koniec dodać posiekane dwa pomidory i bazylię.
Składniki:
- 60 g tofu naturalnego
- 6 suszonych pomidorów
- łyżeczka kaparów
- łyżka oliwy z oliwek (lub dowolnego innego oleju)
- kilka łyżek wody
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu i soli
- kilka listków świeżej bazylii, posiekanych drobno
Tofu pokruszyć, a cztery pomidory pokroić . Dodać do tego kapary i oliwę. Miksować blenderem na gładką masę, stopniowo dodawając ze 3-4 łyżki wody aż do osiągnięcia zadowalającej konsystencji. Na koniec dodać posiekane dwa pomidory i bazylię.
3 komentarze:
mniam! kolejny przepis do odnotowania. Takie pasty na kanapki do szkoły jak znalazł!!! :)
Bardzo lubię twarożek nerkowcowy z suszonymi pomidorami:) Na plus!
Witam,
mam pytanie- dopiero zaczynam bloggowanie i nie wiem jak zrobić by miniaturki i linki do Waszych blogów były widoczne z boku moich wpisów, tak jak to się dzieje u Was.. Jak to zrobić?? Będę z góry bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Prześlij komentarz