niedziela, 14 marca 2010

Muffiny jagodowo- gruszkowe.


Druga partia babeczek wyglądała tak. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia przekrojonej babeczki, bo jagody nadały jej kosmicznie fioletowy wygląd, który niestety pod wpływem obróbki termicznej (spieczona skórka) jest słabo widoczny i w efekcie wizualnie prawie nie różni się od babeczki czekoladowej. Oczywiscie jakość zdjęcia, aparatu i zdolności turtystycznego fotografa, jakimi mogę się pochwalić też zrobiły swoje. Musicie mi w takim razie zaufać. Wystarczy jednak pierwszy gryz, abyście od razu poczuli ten słoik jagód , które wpakowałam do ciasta ;) I zobaczyli, że żadnego kakao tutaj nie ma.

Przepis -znowu zmodyfikowany nieco - podaję ze świeżo nabytej książki The 100 best vegan baking recipes. Krem przyrządziłam według sprawdzonego przepisu , który podawałam już tutaj.

Ciasto (proporcje na 16 sztuk)

  • 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • malenka szczypta soli
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1/3 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 szkl. mleka sojowego naturalnego
  • 2 średnie gruszki, pokrojone w drobne kawałki
  • 1 słoiczek babcinych jagód w cukrze ( obj. około szklanki + 2 łyżki soku własnego, jeśli używacie jagód świeżych lub mrożonych - koniecznie dodajcie 1/3 szklanki cukru)

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier (jeśli użwasz jagód niesłoikowych). W drugiej misce wymieszaj olej, wanilię, ocet i mleko. Odstaw na kila minut i po upływie tego czasu dodaj gruszki. Całość przelej do miski z "suchymi " składnikami i wymieszaj wszystko dokładnie. Potem dodaj jagody i delikatnie wymieszaj całość. Wypełniaj foremki do muffinek do 3/4 wysokości i piecz przez około 25 minut. Kiedy ostygną dekoruj kremem i posyp ulubioną wegańską posypką lub dodaj owoce.

2 komentarze:

Maddy pisze...

spoko, jagódki są to może i ja sobie ulżę trochę w kuchni??

ilovetofu pisze...

rób, rób. bo smak nieziemski!